Sayı :2017/717 21.08.2017
Konu :Tarımsal Desteklemeler
Sayın Üyemiz;
“2017 Yılında Uygulanacak Tarımsal Desteklemelere” ilişkin hususları kapsayan Bakanlar Kurulu Kararı 18.08.2017 tarih ve 10465 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Karara göre süs bitkileri üreticilerinin de yararlanabileceği destekler şunlardır.
Alan bazlı destekler kapsamında;
-2017 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre desteği için aşağıda belirtilen miktarda alan bazlı destek ödemesi yapılır.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında desteklenen; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasülyesi, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasülye, mercimek, nohut, çay, fındık, yem bitkileri, patates, ve kuru soğan ürünlerinin dışında kalan bütün ürünlere “Diğer Ürünler” kategorisinde belirtilen miktar kadar Mazot ve Gübre ödemesi yapılır.
|
Sıra |
Ürünler |
Mazot (TL/da) |
Gübre (TL/da) |
Toplam Destek (TL/da) |
|
1 |
Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale |
13 |
4 |
17 |
|
2 |
Çeltik, Pamuk |
36 |
4 |
40 |
|
3 |
Yağlık Ayçiçeği, Soya, Dane Mısır, Patates |
17 |
4 |
21 |
|
4 |
Aspir, Nohut, Mercimek, Kuru Fasulye |
11 |
4 |
15 |
|
5 |
Fındık, Yem Bitkileri, Çay, Kuru Soğan, Kanola, Diğer Ürünler |
9 |
4 |
13 |
|
6 |
Nadas |
5 |
- |
5 |
-Toprak analizi desteği, asgari 50 da ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 da araziye kadar bir analiz için Bakanlıkça yetkilendirilmiş Toprak Analizi Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL yapılır.
-İyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere, Çiftçi Kayıt Sisteminde oluşturulacak icmaller üzerinden aşağıda belirtilen birim miktarlarda desteleme ödemesi yapılır.
|
Sıra |
İyi Tarım Uygulamaları Desteği |
Sertifika |
TL/da |
|
1 |
Meyve, Sebze |
Bireysel |
50 |
|
Grup |
40 |
||
|
2 |
Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler |
Bireysel |
100 |
|
Grup |
80 |
||
|
3 |
Örtüaltı |
Bireysel, Grup |
150 |
|
4 |
Çeltik |
Bireysel, Grup |
10 |
|
5 |
Su Ürünleri |
Sertifika |
Kr/kg |
|
Alabalık, Çipura, Levrek(250.000 kg’a kadar 250.000 kg dahil) |
Bireysel, Grup |
25 |
|
-Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 TL ödenir.
Karar 01.01.2017 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyen Tebliğler, Bakanlık tarafından çıkarıldığında üyelerimize ayrıca duyurulacaktır. Söz konusu Karar yazımız ekinde sunulmuştur.
Saygılarımla.
Hatice ÜNAL
Genel Sekreter
Eki:

